Polska branża spożywcza rozbudowuje zaplecze logistyczne
Epidemia koronawirusa nie spowodowała większych zakłóceń w funkcjonowaniu łańcuchów dostaw w przemyśle spożywczym. Branża spożywcza szybko dostosowała się do funkcjonowania w reżimie sanitarnym i zapewnia ciągłość dostaw. Polscy producenci planują ekspansję na kolejne rynki eksportowe — zapowiedzieli uczestnicy debaty otwierającej V Targi Chłodniczych Łańcuchów Dostaw i Logistyki w Temperaturze Kontrolowanej ColdChain Poland.

Po początkowym chaosie związanym z dostawami produktów spożywczych na początku pandemii dość szybko udało się usprawnić działanie administracji oraz wprowadzić odpowiednie procedury sanitarne. Dzięki czemu zarówno proces dostaw jak i inwestycje nie zostały przerwane.
— Lekarze i służby sanitarne pomagają w uzyskiwaniu pozwoleń eksportowych, dzięki czemu nie ma zatorów w transporcie produktów spożywczych. Realizujemy duże inwestycje, będą odpowiedzią na rozwój branży. Budujemy największy magazyn logistyczny dla branży mleczarskiej w Polsce, który będzie miał 7 tys. mkw chłodniczej powierzchni magazynowej. Współpracujemy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, który wspiera polskich eksporterów. Polska branża spożywcza wygrywa nie tylko ceną, ale tez jakością — powiedział Dariusz Sapiński, prezes Mlekovita.
KOWR wspiera duże inwestycje w zaplecze logistyczne dla rolnictwa i przemysłu spożywczego. Ośrodek współpracuje m.in. z spółkami z Grupy PKP. Ponadto KOWR promuje polski eksport.
Zobacz także: Grupa PKP wspiera eksport polskich produktów rolno-spożywczych
— Wdrażamy instrumenty promocji w sektorze rolno — spożywczym. Promujemy polskie marki na zagranicznych targach. Organizujemy stanowiska promocyjne. W najbliższym czasie zaplanowaliśmy taką promocję na 19 wydarzeniach branżowych w tym w krajach takich jak Tajlandia, Japonia, czy Zjednoczone Emiraty Arabskie — powiedziała Małgorzata Gośniowska-Kola, p.o. dyrektora generalnego KOWR.
Pandemia spowodowała duże zmiany w światowym handlu, a polska branża spożywcza okazała się odporna na kryzys.
— Wyniki polskiego handlu zagranicznego wskazują na dużą odporność polskiego sektora spożywczego na ograniczenia spowodowane pandemią. W ministerstwie cały czas monitorujemy bieżącą sytuację na rynkach rolnych i przeciwdziałamy negatywnemu wpływowi pandemii. Sprawdzamy czy występują braki w dostawach z powodu zakłóceń łańcuchów dostaw. Intensyfikujemy także prace nad dostępem polskich producentów do nowych rynków aby zminimalizować wpływ ograniczeń w imporcie dla polskich producentów owoców świeżych i innych produktów. Pandemia spowodowała duże zmiany zachowań konsumenckich i widzimy obecnie większy popyt na produkty świeże oraz lokalne — zauważył Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Rolnictwo oraz branża logistyczna odpowiadają za bezpieczeństwo żywnościowe, co było szczególnie widoczne tuż po wprowadzeniu lockdownu. — Pomimo pandemii nie było przerwy w działaniu fabryk. Odnotowaliśmy natomiast wzrost popytu na produkty wzmacniające odporność. Obecnie jednak widzimy, że rosną koszty eksportu w tym transportu. Międzynarodowe koncerny podwyższają ceny i zaczyna to być widoczne w Polsce — skomentował Dariusz Sapiński.
ColdChain Poland Virtual Poland to pierwsza w Polsce platforma biznesowa online łącząca profesjonalistów zarządzających chłodniczymi łańcuchami dostaw z przedstawicielami przedsiębiorstw z sektorów żywności i napojów (świeże, mrożone, ryby i owoce morza, mięso i nabiał, owoce i warzywa, etc.), przemysłu farmaceutycznego i medycznego oraz chemicznego i towarów niebezpiecznych (ADR / RID / ADN).